Razumska, čustvena, socialna, ambientalna, jezikovna… inteligenc je mnogo vrst, med njimi pa se čedalje pogosteje pojavlja tudi poslovna inteligenca. V tujini zelo dobro poznan izraz (ang. business intelligence) se vse bolj uveljavlja tudi v Sloveniji.

Poslovna inteligenca pomeni analiziranje večjih količin podatkov in pretvorbo v smiselne in uporabne informacije, s katerimi si lahko pomagamo pri odločanju.

Gre za rešitve, ki so povezane z uporabniško prijaznimi orodji. Njihov cilj je ponuditi uporabnikom na različnih ravneh v organizaciji pravočasen dostop do podatkov, učinkovito analizo teh informacij in vizualno prepričljivo predstavitev ugotovitev. Na ta način omogočajo sprejemanje pravilnih odločitev ali sprejemanje ustreznih ukrepov za celo vrsto poslovnih dejavnosti.

Poslovna inteligenca razvija konkurenčne prednosti

Najbolj razširjena uporaba poslovne inteligence je razumevanje poslovanja in spremljanje ključnih kazalnikov uspešnosti, pa tudi avtomatizirano poročanje z vključeno analizo. Kako pa bo določeno podjetje uporabilo poslovno inteligenco, je odvisno od potreb samega podjetja in od narave dela. Za eno podjetje je ključnega pomena, da spremlja in analizira nabavo, spet drugo je usmerjeno k optimizaciji proizvodnega procesa ali konsolidaciji proračuna. Vsem pa je skupno, da želijo imeti pregled nad procesi in nadzor nad situacijo.

Poslovna inteligenca je razvojno zelo intenzivno področje. Aktualni trendi so tako usmerjeni k rešitvam analitike »v realnem času« in rešitvam za vse vrste mobilnih naprav. Podjetja želijo imeti dostop do podatkov in možnost analizirati ter raziskovati te podatke kjerkoli in kadarkoli. Časi čakanja na redna tedenska poročila ter zato slabša odzivnost na spremembe na trgu so mimo.

Uspešna podjetja in podjetniki se zavedajo, kaj pomeni odlična poslovna inteligenca.

Združite podatke iz prav vseh vaših virov

Z naraščanjem pomena poslovne inteligence je vedno več zanimanja tudi za orodja, ki ponujajo vse zgoraj naštete lastnosti dobrega poslovanja. Odlični rešitvi poslovne inteligence sta orodji Qlik Sense in Power BI. Tudi priznana analitična hiša Gartner ju uvršča med vodilna orodja na področju poslovne inteligence. Njuna skupna lastnost je, da podatke prikažeta na pregleden, uporabniku prijazen in učinkovit način. Ker pa je poslovna inteligenca zelo širok pojem in mora zato biti čim bolj individualno prilagojena vsakemu podjetju, se ti dve orodji vseeno razlikujeta med sabo. Ena od pomembnih razlik je ta, da Power BI deluje odlično, ko so podatki že povezani med sabo, medtem ko Qlik Sense omogoča asociativni podatkovni model.

Odločitev, katero orodje je boljše za implementacijo poslovne inteligence v vaše podjetje je odvisna od tega, kakšne so vaše potrebe, želje in vaši dolgoročni načrti.

Dejstvo pa je, da poslovno inteligenco s pomočjo Qlik Sensa ali Power BI urejajo najboljša in največja podjetja svetovnega in slovenskega trga, kot npr. Hertz, Sony, Nestle, Humana, Gatorade, Siemens, Philips, Big Bang, Generali, Lek, …Ta podjetja razumejo, da je poslovna inteligenca ključna sposobnost podjetja, da učinkovito deluje z izkoriščanjem človeških in informacijskih virov.

Če se jim želite pridružiti, nas kontaktirajte. 

Gregor Jeromen

Gregor Jeromen

vodja BI programa

E: [email protected]
M: +386 41 755 417

Ne spreglejte sorodnih člankov

 

Želite prejemati pomembne novosti in nasvete za doseganje boljših poslovnih rezultatov?

Naročite se na Resultove novice →