Zakaj so sedanji časi tako stresni za finančnike?

by | 16. Nov 2021 | BizView, Blog, Poslovno planiranje

Kaj je v trenutnih razmerah za finančne direktorje, planerje ali kontrolorje vir največjih pritiskov, zahtev in stresa?

Letni plan.

Točneje, popravki letnega plana. Še natančneje, dodatni popravki z nemogoče kratkimi roki. Pa to ni vse. Vodstvo želi prilagoditi še kratkoročne prodajne napovedi, pri čemer naj bi finančniki upoštevali tako optimistične kot pesimistične scenarije, pa še kakega vmes. Rok za vse je vedno: včeraj.

In drugače kot stresno tudi ne more biti …

A le za tiste, ki še vedno večino planov in napovedi delajo bolj ali manj ročno, najraje v nepovezanih Excelovih tabelah. Take plane je nemogoče popravljati hitro. A to je le en vir stresa. Nevarnost napake je ogromna, že ena pa je dovolj za neprijetne in neželene poslovne učinke. Pritisk na planerje je zato ob ročnem replaniranju ali popravljanju še višji.

→ Poglejmo primer.

Vzemimo čisto majhen popravek na prodajni napovedi. Če, recimo, zmanjšamo prodajo v drugem kvartalu samo v enem tržnem segmentu za nekaj odstotkov, to vpliva na spremembo napovedi nabave, nato proizvodnje, morda plana zasedenosti virov (človeških in strojnih). Na koncu to lahko vodi v pomembno korekcijo finančnih napovedi in izkazov. Koliko možnih napak lahko na tej poti naredimo zaradi ročnega popravljanja omenjenih planov?

Če pa imamo avtomatiziran, programsko podprt proces planiranja, se popravek v zgornjem primeru avtomatsko in v realnem času osveži po celotnem planu. Hkrati orodje zaradi povezane analitike opozori še na morebitne spremembe ključnih KPI-jev. In to ne le po kratkoročni napovedi, temveč tudi po dolgoročnem planu oz. projekciji za 3, 5 ali 10 let.

V realnem času. Ne čez nekaj dni.

In tu pridemo do sedanjih, zelo netipičnih časov.

Smo sredi krizne situacije, ki jo je prinesla pandemija. Tu ni prišlo do drobnega popravka v enem kvartalu in enem tržnem segmentu. Spremenilo se je vse, v vseh segmentih in čez celo leto. Praktično vsa razmerja na trgu so drugačna. Sprememba plana ni več redki nebodigatreba, ampak nujno in nenehno početje, če želimo voditi z vsaj približno točnimi podatki. Če so nam spremembe stresne, jih pričakujmo še veliko več.

Stres nam pove, kakšno orodje uporabljamo.

Vprašajte direktorja, ali bi rad spremembo plana takoj ali čez en teden. Odgovor bo “takoj” in vsak bi odgovoril enako.

Ampak Excel ni bil nikoli pravo orodje za to, zato ne more ničesar dobiti takoj. Nemogoče je. Excel kot preglednica, zasnovana leta 1985, ni bil nikoli predviden za bazo podatkov. Če želi direktor biti pripravljen na krize in tržna presenečanja, z vsemi pesimističnimi in optimističnimi scenariji, potrebuje sodobno analitiko in zelo hitro prilagodljiv finančni plan.

Ne gre za kompleksnost, gre za prilagodljivost.

Nihče ne zahteva ekstremno podrobnega plana, ki upošteva vse mogoče situacije in naj bi nas pripravil na vse, kar se lahko zgodi. Vsak vodja pa se želi hitro prilagoditi na spremenjene okoliščine. Zato so hitre spremembe plana nujne.

Take omogoča “Rolling forecast”, prilagodljiva tehnika napovedovanja. V sedanjem turbulentnem obdobju je to močna prednost tistih podjetij, ki so to že implementirala v svoje poslovne procese. Ne le, da se lahko z njo bolje in hitreje odzivajo na vse spremembe, tudi interno so finančne in kontrolniške ekipe pod manjšim pritiskom in časovno učinkovitejše.

Je to tehniko mogoče implementirati pri vas?

 

Skupaj lahko to preverimo. Najprej se pogovorimo o vaših izzivih in nato poiščemo pravo rešitev za vas.

Pišite Gregorju Jeromnu, vodji programov in dogovorili se bomo za kratek posvet.

Gregor Jeromen

Gregor Jeromen

vodja programov

E: [email protected]
M: +386 41 755 417

Ne spreglejte sorodnih člankov

 

Želite prejemati pomembne novosti in nasvete za doseganje boljših poslovnih rezultatov?

Naročite se na Resultove novice →