Resultovi strokovnjaki del pobude GAIA-X – evropskega dinamičnega podatkovnega sistema

by | 14. Okt 2021 | Blog, Novice

Pretekli teden smo sodelovali na srečanju “GAIA-X – Dataspace Business Committee – Mobility Vertical Ecosystem Session” v organizaciji slovenskega Gaia X HUB-a.

GAIA-X je panevropska pobuda, ki je korak k povezani in varni evropski oblačni infrastrukturi, katere namen je zagotavljanje tehnične povezljivosti ponudnikov in medsebojne povezljivosti podatkovnih prostorov s ciljem, da se presežejo meje držav, nacionalnih zakonodaj in jezikov in se tako odprejo vrata digitalni ekonomiji, ki bo omogočala dvig produktivnosti in gospodarsko rast.

Result se pridružuje novo ustaljenemu slovenskemu Gaia X HUB-u, saj vidimo veliko priložnost pri soustvarjanju standardov in zahtev pri oblikovanju dinamičnega in inovacijskega podatkovnega ekosistema.

Na srečanju delovne skupine je Jure Jeraj, Big Data strokovnjak in vodja Data Engineering ekipe na Resultu, predstavil primer, kako obravnavati in upravljati izjemno velike količine podatkov – torej kaj so zgodi, ko podatki postanejo masovni in s tem izzivi upravljanja z njimi vse večji.  Poudaril je, da je takrat potrebno vpeljati Big Data platforme, saj je situacija za klasične in tradicionalne podatkovne sisteme preveč ekstremna.

Marko Gombač, direktor Enterprise Mobility Solutions divizije na Resultu pa je udeležencem predstavil delo Resultove raziskovalne skupine, ki sodeluje pri raziskovalnem projektu celostnega pristopa k razvoju ob prometnih koridorjih in vozliščih v Sloveniji. Namen projekta je s pomočjo sodobnih mobilnostnih storitev in v skladu z evropskimi cilji doseganja podnebne nevtralnosti pripraviti smernice za razvoj območij ob prometnih koridorjih in vozliščih ter razviti prototip naprednega podatkovno zasnovanega MaaS koncepta (Data Driven Mobility as a service).

Vsi predstavljeni projekti in primeri dobre prakse bodo izhodišče za nadaljnjo usklajevanje standardov na nivoju Evropskega ekosistema nacionalnih stičišč GAIA-X.

Cilj GAIA-X je razvoj in gradnja povezljivih digitalnih rešitev, ki ustvarjajo pogoje za transparentno prenosljivost podatkov ter gradnjo podatkovne ekonomije na osnovi varne in odgovorne uporabe podatkov.

Ne spreglejte sorodnih člankov