Ključni trendi na področju poslovne inteligence in analitike v letu 2017 ostajajo vizualizacija, samopostrežna analitika in kakovost podatkov. Izrazit poudarek bo zato na samostojnem raziskovanju podatkov, za kar pa se mora izboljšati podatkovna pismenost poslovnih uporabnikov.

BI trends 2017

vir: Business Application Research Center

Samopostrežna analitika je bila dolgo zgolj želja vodilnih (in večjih) podjetij. IT oddelki so le stežka sledili naraščajočim potrebam poslovnih uporabnikov po hitrih in vedno novih spremembah v pripravi podatkov. Zato so nezadostno zadovoljevali ključne poslovne potrebe in zamujali priložnost za rast in razvoj.

Podatki naj postanejo strateška poslovna naložba

Čas je, da podjetja dokončno spoznajo, da če želijo rasti, razvijati svojo dejavnost (ali celo zgolj ohraniti raven), preprosto morajo nadgraditi analitične kapacitete. Podatke morajo dvigniti na raven strateške poslovne naložbe, kar pomeni svoje podatke in vse z njimi povezane procese obravnavati kot korporativne prioritete.

Da je res tako, kažejo rezultati raziskave o BI trendih, ki ne samo potrjujejo v zadnjih letih prevladujoče funkcionalnosti, temveč kažejo, da sta vpliv in pomen, ki ga anketirani temu pripisujejo, neposredno povezana z uspešnostjo teh podjetij. Res je, da pomembnejšo vlogo in vpliv tako vodilna podjetja kot njihovi sledilci pripisujejo vizualizaciji in samopostrežni analitiki, vendar je razlika očitna pri posvajanju naprednejših in nišnih rešitev – te pa vodilni upoštevajo in jim sledijo bistveno bolj od »sledilcev«.

To pa ponuja pomemben del odgovora na vprašanje, zakaj eni vodijo in drugi sledijo.[/vc_column_text][vc_btn title=”NOVO LETO, NOVE PRILOŽNOSTI – »IT« NIČ VEČ V PROIZVODNJI POROČIL” style=”flat” shape=”square” color=”primary” size=”lg” align=”left” button_block=”true”][vc_column_text]Poslovni uporabniki torej v 2017 (do)končno dobivajo možnost samostojne uporabe napredne poslovne analitike in sprejemanja odločitev. IT, ki posledično ni več zagozden v proizvodnji poročil, pa se lahko (končno) razvije v katalizatorja te preobrazbe in zagotovi infrastrukturo, ki je potrebna za pospešitev tega prehoda.

V 2016 smo, tako pravi Gartner, prešli prelomno točko skoraj 10-letnega prehajanja od IT-centričnih sistemov priprave poročil na moderne analitične platforme.

Sodobna analitika postaja referenčna platforma, dostopna bo vse večjemu številu ljudi, s čimer pa se bo povečevala tudi podatkovna pismenost.[/vc_column_text][vc_btn title=”PODATKOVNA PISMENOST – »BUZZWORD« LETA” style=”flat” shape=”square” color=”primary” size=”lg” align=”left” button_block=”true”][vc_column_text]Podatkovna pismenost (data literacy) je izraz, ki ga boste v 2017 pogosto zasledili. Nekateri strokovnjaki govorijo o 2017 celo kot o letu podatkovne pismenosti. Zakaj?

Podatkovna pismenost – temeljna veščina prihodnosti

Data Literaaacy = Podatkovna pismenost

Podatkovna pismenost postaja temeljna veščina prihodnosti. Poslovna analitika bo postala obvezna, temeljna kompetenca na trgu dela, približno tako kot je to bilo in je s poznavanjem Microsoft Office orodij.

Vse več ljudi bo vedelo, kaj išče in kaj takšen vpogled v njihove podatke pomeni za raven njihove uspešnosti in za uspeh celotnega podjetja.

[/vc_column_text][vc_btn title=”VAS ZANIMA VEČ?” style=”flat” shape=”square” color=”primary” size=”lg” align=”left” i_icon_fontawesome=”fa fa-book” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZhcHAuZ2V0cmVzcG9uc2UuY29tJTJGdmlld193ZWJmb3JtX3YyLmpzJTNGdSUzRFMwR0c1JTI2d2ViZm9ybXNfaWQlM0Q5MTMyMjAxJTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF[/vc_raw_js][vc_raw_js][/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row][:]