Poslovni zajtrk, ki se je odvijal na prvi petek v oktobru, nam je postregel z zelo zanimivim pogledom v prihodnost avtomatskega planiranja proizvodnje, opozoril kakšni izzivi nas pri tem čakajo, ter kako se lahko pripravimo da bomo uspešni in korak pred konkurenco.

Dr. Alexander Engels je predstavil kako želje po kompleksnosti in fleksibilnosti povečujeta težave planiranja.  Moderni potrošnik namreč želi hitro in enostavno naročiti izdelek, ki mu je pisan na kožo in ustreza njegovim potrebam. Temu primerno se bo morala prilagajati proizvodnja in povečevati število različic izdelkov, serije pa se bodo zmanjševale. Vse to pomeni, da bo planiranje proizvodnje z vsakim dnem težje, saj potrošnik postava vse zahtevnejši.  A to lahko predstavlja tudi strateško prednost za tiste, ki bodo to znali izkoristiti.

Thomas Zimmermann, direktor programa Napitki pri BSH Slovenija, je navzoče navdušil s predstavitvijo koncepta vitka proizvodnja. Orisal nam je, kako lahko optimiziramo proizvodnjo s pomočjo umetne inteligence, ki nam lahko zmanjša zaloge in nas pripravi na prihodnost. Thomasov pogled in hkrati priporočilo je, da se je na avtomatsko planiranje potrebno pripraviti z vzpostavitvijo vitkih procesov in poskrbeti, da bomo imeli kvalitetne podatke, na podlagi katerih bodo algoritmi planirali proizvodnjo.

Magdalena Rejec, iz podjetja Filc d.o.o., nam je predstavila, kako jih je rast podjetja in povečanje kompleksnosti naročil, pripeljala do potrebe po avtomatskem planiranju proizvodnje.  Pri iskanju pravih rešitev, so postavili ključni pogoj: fleksibilna rešitev, ki se lahko popolnoma prilagodi njihovemu podjetju. Kot takega so prepoznali Plansphere in podjetje Result in že naredili prvi korak k implementaciji rešitve, ki bo korenito spremenila in izboljšala proces planiranja, ter s tem večjo produktivnost linij in  hitrejše in optimalnejše odzive na želje  in zahteve kupcev.

Med udeleženci se je čutilo navdušenje, a hkrati zavedanje, da je planiranje proizvodnje precej težka in pogosto zapostavljena komponenta v podjetjih. Govorci so s svojimi izkušnjami in samozavestno vizijo tudi pomirili dvome nekaterih udeležencev ali je avtomatsko planiranje primerno tudi za njihovo industrijo, ter ali lahko algoritmom zaupamo pri reševanju takih problemov, ki se včasih človeškim možganom zdijo nerešljivi.

Če vas zanima več kako do popolnega plana proizvodnje v pol minute se lahko obrnete na [email protected].

 

Je avtomatsko planiranje res mogoče?

Planiranje zahtevne proizvodnje je kot zelo zapletena šahovska igra. Samo največji velemojstri imajo sposobnost, da predvidijo desetine korakov vnaprej. Računalniški sistemi pa jih lahko predvidijo veliko več – v drobcu sekunde. Verjemite: planiranje proizvodnje je zanje lažja naloga kot zmagati v igrah go ali šah.