Kontrola procesa proizvodnje je ključnega pomena za uspešno poslovanje

 

Kontrola procesa proizvodnje je nujna, če želimo prehiteti konkurenco. A kako doseči, da bomo imeli v vsakem trenutku dneva vse pod nadzorom? Rešitev je zagotovo avtomatizacija proizvodnih procesov in funkcionalno orodje za planiranje. Le tako bo vse teklo brez napak, saj se bodo procesi odvijali avtomatsko.

 

Zakaj ročno operativno planiranje proizvodnje ne deluje?

Se tudi v vašem podjetju »spopadate« z neskončnimi Excelovimi tabelami, ki med seboj niso povezane? Kontrola procesa proizvodnje je na takšen način povsem neučinkovita, saj dostop do določene informacije traja predolgo časa. Če si želimo imeti ves čas vse pod nadzorom, moramo dotičen podatek poiskati že v nekaj sekundah. Le tako lahko preverimo, da vse deluje, kot mora.

Avtomatizacija proizvodnih procesov je zato v današnjem, vedno bolj dinamičnem poslovnem svetu nujna, saj je za ročno planiranje potrebno veliko časa in dela. Da bi ekipa planerjev preučila vse spremembe in nato sestavila nov plan, bi trajalo ogromno ur, medtem ko lahko spletna aplikacija vse to opravi že v nekaj sekundah.

Prav tako je težava ročnega operativega planiranja proizvodnje, da zelo hitro pride do napak, ki lahko vodijo v pravo katastrofo. Človeški možgani so omejeni, zato se težko spopadajo z nešteto podatki, ki se pojavljajo v različnih tabelah. Pri povezavi le-teh v neko uporabno informacijo se tako pogosto kaj zalomi, česar pa si nikakor ne želimo. Zahteve trga in kupcev so vedno večje, zato vam toplo priporočamo uvedbo ustreznega orodja. Modernizacija vam bo zahvaljujoč učinkovitejšemu planiranju omogočila večjo kompleksnost proizvodnje, nižje stroške, večjo učinkovitost ter navsezadnje boljšo kontrolo.

 

Kako izbrati pravo orodje za operativno planiranje proizvodnje?

Če razmišljate o ukinitvi ročnega planiranja, dobro premislite, katero orodje boste izbrali. Neko zveneče ime morda ni najboljša izbira, saj velike korporacije ponujajo generično rešitev, ki ni prilagojena vašemu podjetju. To lahko povzroči velike težave, saj ima prav vsaka proizvodnja svoje posebnosti, ki jih moramo pri planiranju in kontroli upoštevati. Le tako se bomo lahko na podatke zares zanesli.

Tudi najcenejše orodje ni najboljša izbira, saj to pogosto pomeni veliko kompromisov pri kakovosti in uporabnosti. Cilj ni le zamenjati Excelovih tabel, temveč ustvariti platformo, kjer bodo informacije povezane v logično celoto. Le lepo oblikovan program ne bo razbremenil planerjev, saj bodo še vedno morali opraviti najpomembnejše delo.

Kaj je torej rešitev? Svetujemo vam, da izberete spletno aplikacijo, ki bo omogočila avtomatizacijo proizvodnih procesov, obenem pa bo upoštevala vse posebnosti vaše proizvodnje. Tako boste razbremenili planerje, ki bodo z novim orodjem delali manj, poleg tega pa bo kontrola procesa proizvodnje bistveno učinkovitejša.

 

Izberite aplikacijo Plansphere

Plansphere je AI aplikacija, ki je popolnoma prilagojena vašim potrebam. Matematiki, strokovnjaki za planiranje, programerji in poznavalci proizvodnih procesov bodo preučili vaše poslovanje in na podlagi zbranih informacij ustvarili aplikacijo, s katero bo vse potekalo povsem avtomatsko. Kontrola procesa proizvodnje še nikoli ni bila tako učinkovita, saj boste imeli ves čas vpogled v vse pomembne informacije, nikoli ne boste zamujali z obljubljenimi roki, realizirali pa boste prav vsa naročila. Do napak, ki bi lahko pomenile drastičen upad prihodka, tako ne bo prišlo.

Avtomatizacija proizvodnih procesov vodi v večjo učinkovitost in nižje stroške, kar pomeni, da boste kar naenkrat postali bistveno bolj konkurenčni. Svet se zelo hitro spreminja, produktov je vedno več, kupci pa postajajo vedno zahtevnejši, zato je potrebno na spremembe reagirati takoj. Čim pride do kakršnihkoli zamud in ozkih grl, lahko pozabimo na visoke prihodke in širjenje poslovanja na nove trge. Prav zato moramo poskrbeti, da izkoristimo potencial svojih zaposlenih in strojev do maksimuma, saj bomo le tako boljši od konkurentov.

 

Operativno planiranje proizvodnje še nikoli ni bilo tako enostavno

Plansphere je sestavljen iz 3 delov – AutoCheck+, AutoPlan+ in VisualPlan+. Le-ti poskrbijo, da vse poteka nemoteno, za planiranje in kontrolo pa porabimo precej manj časa, kot smo ga prej.

VisualPlan+ je zadolžen za zbiranje vseh podatkov, ki jih je potem potrebno združiti v logično celoto. Ker slednjega več ni potrebno delati ročno, že zaradi tega dela aplikacije prihaja do manj napak. AI aplikacija to naredi v nekaj sekundah, saj avtomatsko prebere in poveže vse podatke iz različnih virov. Planerji bi za pregled številnih Excelovih tabel porabili ogromno časa, kar bi vodilo v višje stroške. Prednost VisualPlana+ je tudi to, da takoj vizualno prikaže časovnico delovnih nalogov in graf zasedenosti strojev.

Že Visualplan+ poveča učinkovitost kontrole procesa proizvodnje, čeprav je zanjo v resnici zadolžen AutoCheck+. Slednji preverja vsa pravila in omejitve, odpravi vzroke za ozka grla in zamude, poleg tega pa nas opozori na morebitne napake. Avtomatizacija proizvodnih procesov tako vodi v večjo varnost pred spremembami, saj imamo ves čas pod nadzorom porabo zalog, materiala, zasedenost zaposlenih ter dostopnost strojev.

AutoPlan+ pa nato na podlagi vseh informacij pripravi zanesljiv in optimalen plan, na katerega se lahko zanesemo. Z učinkovitim operativnim planiranjem proizvodnje postanemo bolj konkurenčni, saj točno vemo, kaj se bo dogajalo v prihodnosti. Ker se vse odvija avtomatsko, postanejo napake ročnega planiranja le del preteklosti.