Kako prehiteti kitajske konkurente?

by | 30. Jan 2021 | Blog, Planiranje proizvodnje, Plansphere

Agresivna kitajska konkurenca spravlja podjetja v obup. Pritisk je izjemen. Znižujejo cene dela. Pritiskajo na dobavitelje. Rušijo razmerja na trgu. “Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži”, se glasi rek. Pa si res želimo izžemati ljudi za minimalno plačilo? Nižati standarde? Odnehati? Ne, želimo jih premagati. A kako?

Kar je bilo še dovolj dobro včasih, danes ni več.

Imate proizvodnjo, ki izdeluje po meri kupca? Ste izjemno prilagodljivi? Ponujate hitre dobavne roke? Verjetno vas je v to prisilila konkurenca. In ceneni izdelki, ki preplavljajo trg. Ti pa so največkrat posledica prepoceni delovne sile, neobstoječe regulacije in nizkih standardov.

Čeprav svojo konkurenčnost gradite na prilagodljivosti in hitrosti, vi najbolje veste, kaj to prinaša za sabo.

Prinaša kaos in drago proizvodnjo. Izdelava po meri pomeni veliko različic. Če to združimo s hitrimi roki in prilagodljivostjo, dobimo velike zaloge raznolikega materiala. To je drago. Poleg tega pa veča tveganje, da ga nikoli ne bomo porabili. Kar je še dražje.

Velika paleta izdelkov in hitri roki pomenijo tudi kaos v proizvodnji. Čakanje na predhodne faze, iskanje ustreznih kosov po proizvodnji in prosti tek zaradi veliko menjav. Tekanje po proizvodnji, da preverimo, ali bo izdelek resnično narejen na rok. Hitenje, nadure, delovne sobote. Moto »mi vedno naredimo do roka« prinaša izjemno mero stresa in kaosa. In kaos zvišuje ceno.

Vsa vaša konkurenčna prednost, s katero želite premagati cenejše proizvajalce, vas veliko stane. In ker se razlike med podjetji manjšajo, trg pa vse manj zanima kakovost, promet iz leta v leto kopni.

In prikrade se neprijetno vprašanje.

Koliko časa lahko še zdržimo?

Ohraniti želite svoje prednosti, ob tem pa poceniti proizvodnjo. S tem bi obdržali razlog, zakaj stranke kupujejo pri vas. Zaradi nižje lastne cene bi bile vaše cene konkurenčnejše. Višje marže pa bi omogočile nadaljnji razvoj, ki bi proizvodnjo dolgoročno ohranil na trgu.

Kako? Ker niste človek, ki bi izžemali ljudi, višali norme in nižali plače, je prihranke treba iskati drugje. V odpravi kaosa, ki ga prinaša prilagodljiva proizvodnja hitrih rokov. Zmanjšati je treba drage in rizične zaloge. Odpraviti čakanja in mrtvi tek. Bolje razporediti delo, da na koncu ni hitenja, urgentnih sprememb in dragih nadur.

Na tak način bistveno znižate lastno ceno izdelka. In izboljšate svoj položaj na trgu.

Rešitev je torej v stabilizaciji proizvodnje.

In tehnologija je izjemna za to.

Zmore namreč nekaj, česar človek ne. Zna hitro obdelati velike količine informacij, preučiti tisoče možnosti in izbrati najbolj optimalno. V sekundah, ne v dneh.

V minuti lahko pregleda stanje v proizvodnji in oceni, kaj in kdaj bi moralo biti narejeno. Z boljšim pregledom nad proizvodnjo odpravi ozka grla. Ker polizdelke planira sočasno z izdelki, odpravi čakanje in mrtvi tek. Optimalno predvidi drage menjave na strojih. Pri tem pa budno bedi nad roki. Da je vse narejeno pravočasno, brez hitenja, panike, napak in dragih nadur. Stabilna in predvidljiva proizvodnja ne potrebuje toliko zalog za vsak primer. S tem zmanjšamo tako stroške kot nevarnost, da materiala ne porabimo.

Informacijska tehnologija nam omogoča, da proizvedemo več v krajšem času z manj zalogami. Pomaga znižati stroške in ostati konkurenčen.

Pa kaj takega obstaja?

Obstaja, vendar ni prilagojeno na vašo proizvodnjo. Ukrojeno je po meri tistih podjetij, ki te rešitve uporabljajo. Podjetje BSH potrebuje drugačno rešitev kot podjetje Filc, saj rešujeta drugačne izzive. Vaši izzivi pa so drugačni kot pri BSH ali Filcu.

Verjamem, da ste preživeli le najboljši. Tisti, katerih izdelki imajo resnično vrednost za kupca. Poiskali ste svojo konkurenčno prednost in ostali edinstveni. To morate ohraniti, zato tehnologijo vedno prilagajamo vam. Da podpre vaše cilje, vaše procese in vašo konkurenčno prednost.

Zato ni čas za obup, predajo ali nižanje standardov in plač. Vaši stroški dela nikoli ne bodo tako nizki kot pri kitajski konkurenci – a z veliko bolje optimiziranimi procesi jih lahko premagate. Tovrstna optimizacija je predraga in veliko prepočasna, če to počno ljudje. Tehnologija pa veliko boljše rezultate prinese v pol minute.

Zanima me vaše mnenje.

Še posebej, če prihajate iz proizvodne panoge.

  • Se vam zdi to znanstvena fantastika?
  • Ste mnenja, da je vaša proizvodnja tako edinstvena, da jo je nemogoče informatizirati?
  • Se vam take rešitve zde dostopne le globalnim velikanom, ne pa slovenskim podjetjem?
  • Se vam zdi nemogoče, da bi v pol minute strojna pamet našla boljši predlog kot človek v nekaj urah ali dneh?
  • Kako še lahko prehitimo kitajske konkurente?

Blog je objavljen kot Linkedin članek na profilu Marka Zadravca.

Pia Plevnik

Marketing

Ne spreglejte sorodnih člankov