Poslovna analitika je dandanes že zasedla mesto ključne sestavine uspešnega poslovanja vodilnih podjetij.

Odkrivanje ključnih informacij iz množice podatkov zahteva aktivno sodelovanje vse večjega števila zaposlenih. Potrebne so izkušnje in znanje poslovnih analitikov ter IT strokovnjakov, vizija in cilji vodstvenega kadra ter sodelovanje poslovnih uporabnikov. Vsem sodelujočim pa mora biti omogočena interaktivna in »večsmerna« izmenjava podatkov, mnenj in ugotovitev.

Sodelovalna analitika postaja ključen “most” v  podatkovno usmerjeno (data driven) organizacijsko kulturo podjetja.

Veliko podjetij si prizadeva postati »data driven«.

Postati »data driven« pomeni gojiti kulturo nenehne uporabe podatkov in poslovne analitike pri sprejemanju poslovnih odločitev. Vsi oddelki in zaposleni v podjetju morajo imeti dostop do podatkov, ki jih potrebujejo in ko jih potrebujejo. Pri tem jih mora podjetje spodbujati in jim omogočiti samostojno raziskovanje in uporabo podatkov pri vsakodnevnih delovnih aktivnostih in odločitvah, ne glede na velikost podatkovnih virov.

Pot k »data driven« poslovni organizacijski kulturi je pot, po kateri stopajo vodilna podjetja.

Ko rečemo sodelovanje, kaj imamo torej v mislih?

Ekipe zaposlenih imajo večinoma zelo pester in raznolik nabor znanj, različne kompetence in značaje. Omogočiti takšni ekipi, da zares sodeluje in da posamezniki nadgrajujejo oz. dopolnjujejo drug drugega, je tisto, kar vodi k najbolj učinkovitemu delu in k najboljšim rezultatom.

Sodelovalna poslovna analitika združuje ljudi, procese, podatke ter orodja poslovne inteligence v enotno povezan sistem, ki sloni na tehnologiji in odprti, prilagodljivi ter znanja in uspehov željni »data driven« poslovni kulturi.

Ključ do uspešnega sodelovanja je najti pravo osebo, ki razume vsebino in ne le golih podatkov.

Poslovna analitika ni več »bav bav«, v 2017 je preprosto … zakon!

Sodelovalna analitika temelji na uporabi in izmenjavi informacij. Zaposleni se bodo med seboj dopolnjevali in angažirali z dejstvi in ugotovitvami, do katerih bodo lahko prišli samostojno. Lažje bodo sprejemali odločitve na podlagi vpogledov v podatke, ki neposredno zadevajo njihovo delo.

Ob tem pa tehnologija »v oblaku« vsakomur omogoča preprosto deljenje svojih dokumentov, ugotovitev in znanja. To pomeni, da bodo številne ekipe zaposlenih sposobne brez pomoči IT strokovnjakov dostopati do podatkov, jih razumeti, samostojno pripravljati poročila, svoja dognanja deliti z drugimi in ostati v stiku z »live« podatki ter hitro sprejemati odločitve v ključnih trenutkih.

Ali si tudi vi izmenjujete poročila v .ppt in .pdf obliki? Naredite korak dlje.

Pričnite uporabljati sodobna orodja poslovne analitike in si s sodelavci izmenjujte interaktivne dokumente, ki jih lahko posodabljajte in nadgrajujete »v živo« kjerkoli in kadarkoli.

Če imate vprašanje, katera BI rešitev bi bila najbolj primerna za vas, nam lahko pišete na [email protected] ali pokličete 031 303 243.

Z veseljem vam bomo svetovali.