Med 30. in 31. oktobrom, se bo v San Franciscu, v Kaliforniji, odvijala največja GraphQL svetovna konferenca, kjer bo preko 1200 razvijalcev prodobivalo znanja, izmenjevalo izkušnje in predvsem napredovalo na krilih najboljši GraphQL praks iz celotnega sveta.

GraphQL je korak naprej pri načrtovanju API-jev in aplikacij in na Resultu smo v stalnem stiku z najsodobnješimi  programskimi jeziki in tehnologijami, zato smo dobili priložnost predavati na tem dogodku v družbi samih svetovnih velikanov kot so Netflix, Microsoft, Airbnb, GitHub, Shopify, PayPal.

Boštjan Cigan, arhitekt in tehnični vodja, ter vodilni »promotor« GraphQL v Resultu, bo predstavil projekt kako s pomočjo GraphQL hitreje in efektivneje pridobiti podatke iz zalednih sistemov, s čimer pridobimo na času in »resursih«, kar je še posebej pomembno pri velikih »enterprise« sistemih.

Kot poslušatelj pa se bo konference udeleži tudi Boštjan Gomilšek, direktor področja in manager mednarodnih projektov, ki pravi da je navdušen, da je bil Boštjan sprejet s svojim projektom kot predavatelj in da je to odlična priložnost, da pokažemo, da smo Resultovi »developerji« res v stiku s svetovno špico, hkrati pa prenesemo dragocene izkušnje drugih v naše projekte.

Mi pa z veseljem pričakujemo njuno javljanje iz konference in nova znanja in izkušnje, ki jih bosta pridobila in vpeljala v Resultove projekte.

 

Zanimivost o GraphQL

Razvilo ga je podjetje Facebook, primarno za interne potrebe. Leta 2015 so ga prvič predstavili javnosti  in danes je na voljo v večini popularnejših programskih jezikov. Letos pa je postal pravi hit, saj ima številne prednosti in značilnosti, ki navdušujejo »developerje«:

  • Spreminja način kako podjetja pridobivajo podatke (enterprise)
  • Pospešuje in olajšuje razvoj zalednih storitev
  • Omogoča lažji pregled nad zalednimi storitvami
  • Lažje razumevanje podatkov za razvojnike in nerazvojnike

Ime GraphQL izvira iz dveh delov: Graph označuje graf; kratica QL pomeni query language oz. po slovensko poizvedovalni jezik. Pri GraphQL-u si torej pridobivanje podatkov lahko predstavljamo kot premikanje po grafu.